Jak tworzyć piękne ogrody na tarasach i balkonach?
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, aby uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, jaki pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina mają co więcej niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym skutkiem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za pomocą przedsięwzięcia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.
1. Wejdź
3. Zobacz szczegóły
4. Zajrzyj tutaj
5. Sprawdź stronę Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.